Yüzyıllardır Diyarbakır mutfağının değişmeyen tatlarından olan kenger otundan yapılan yemekler bu kez yarışmaya katıldı. Şimdiye kadar geleneksel yemeklerde kullanılan kenger bu kez modern yemeklere tat verdi.

Papatyagiller familyasından bir bitki olan kenger yüzyıllardır Diyarbakır mutfağının değişmez ağız tatlarından biri. Özel olarak yetiştirilmeyen kenger doğada kendiliğinden yetişiyor. Bölgenin birçok yerinde bulunsa da en çok rağbet gören Diyarbakır’da yetişen kenger. Bahar aylarında sadece 3 hafta toplanabilen kengerin çevresindeki dikenli yapraklar temizlendikten sonra ortasındaki kısım yeniliyor.

Bölgede daha çok kızartılarak ve haşlanarak tüketilen kenger, Diyarbakır’da yapılan bir yarışmaya konu oldu. Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen yemek yarışmasına sadece kengerden yapılan yemekler katıldı.

Herkesin beklentisi klasik yemeklerin yarışmasıydı. Ancak 15 kategoride yapılan yarışmaya kengerli yemekler katıldı. Kenger çorbası, kengerli ayran çorbası, meftune, kengerli yumurta, kremal kenger, bulgurlu kenger, turşu, kenger salata, zeytinyağlı kengerin yanı sıra kengerli pasta ve pizzalar da katıldı.

Konuşmaların ardından yarışmacılar, yaptıkları yemekleri jürinin beğenisine sundu. Jüri üyeleri önlerine getirilen yemeklerin tek tek tadına baktı. Kimisi geleneksel yemeklere, kimi modern yemeklere yüksek puan verdi.

Dernek Başkanı Ekin Ensarioğlu, hedeflerinin kengeri dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Ensarioğlu, “Amacımız Diyarbakır'ın yöresel yemeklerini, yöresel otlarını tanıtmak. Yemeklerimizi ve yöresel otlarımızı tüm dünyaya, tüm ülkeye tanıtmayı düşünüyoruz. Diyarbakır’ın ilk otu kenger, çıkma süresi çok kısa bir süre, 15 günlük bir süre alıyor. Ama birçok çeşidi var kengerin, birçok çeşidi de yapılıyor” dedi.

Yarışmanın sonunda Türkan Akyıl’ın yaptığı kenger turşusu birinci oldu. Aktıl yaptığı konuşmada kenger turşusunun hak ettiği değeri almasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Yarışmada ikinciliği zeytinyağlı kenger ve meftune kenger paylaşırken, üçüncülüğe ise kremalı kenger ile kenger çorbası layık görüldü.

 


Duyurular Panosu